Wat is parodontitis?

Middels een pocketstatus kan de mondhygiënist constateren of u parodontitis heeft. Dit betekent dat uw tandvlees rondom de tanden ontstoken zijn. Door deze ontsteking laat het tandvlees als het ware los van de tand en wordt het kaakbot afgebroken. Hierdoor kunnen tanden en kiezen op den duur los komen te staan. Parodontitis wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door tandplak en tandsteen dat niet wordt verwijderd. Wanneer het tandvlees los komt te liggen van de tand kunnen tandplaque en tandsteen ook onder het tandvlees komen. Dit is door de uzelf niet meer te reinigen. Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Het is daarom belangrijk dat parodontitis wordt voorkomen of anders tijdig wordt behandeld.

Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies als:

  • Het tandvlees rood, slap en gezwollen is
  • Het tandvlees bij het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is
  • Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen zoals appels
  • U last hebt van een vieze smaak of slechte adem
  • Tanden en kiezen gevoeliger worden voor temperatuurverschillen
  • Tanden losser staan of ruimte tussen de tanden ontstaat die er eerst niet was

Vaak kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn en kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Belangrijk dus dat om regelmatig uw gebit te laten controleren door uw tandarts en/of mondhygiënist. Verschillende factoren kunnen de kans op parodontitis vergroten en het verloop van de ontsteking verergeren. Hierbij kan onder andere worden gedacht aan roken, stress en genetische factoren.

Behandeling van parodontitis

De behandeling is erop gericht de tanden en kiezen met bijbehorend worteloppervlak plaque en tandsteen vrij te maken en te houden. In veel gevallen is een regelmatig bezoek aan de praktijk noodzakelijk voor grondige reiniging van uw gebit. Hierbij wordt ook de ruimte tussen tand en tandvlees schoongemaakt. Soms zijn er aanvullende behandelingen noodzakelijk, zoals flapoperaties. Hierbij wordt een gedeelte van het tandvlees opzij geklapt zodat de worteloppervlakten beter bereikbaar zijn. Ook kunnen er eventuele correcties worden uitgevoerd aan het kaakbot om een gunstigere situatie in de mond te creëren.

  • Krentenbaard: wat is het en hoe behandel je het?

    29 oktober 2024

  • Waarom moet de tandarts een foto maken van mijn gebit?

    04 oktober 2024

  • Kiespijn: wat nu?

    05 september 2024